Какво е Диамантен Гоблен ?

Какво е Диамантен Гоблен ?

Реденето на Диамантен гоблен е лесна и приятна дейност за  любителите на ръчно изработените неща от всички възрасти. Базирана  на същата концепция като мозайката и рисуването по номера , диамантената рисунка използва малки "диамантени" фасети (от там идва и името - диамантен гоблен), за да създаде колоритен дизайн и модели, които блестят. Лепенето на диамантите е прост тристепенен процес, който е медитативен и релаксиращ, осигуряващ часове на наслада, докато пресъздавате избрания дизайн. Диамантените гоблени се предлагат в различни размери и стилове, от лесни за изработване до много трудни, така че всички любители на това занимание да намерят проект, на който да се наслаждават. 
 

Какво е включено ?

Въпреки че диамантените гоблени варират в зависимост от фирмата, всички те съдържат едни и същи основни материали:

 • Тъкан (канава) с отпечатана на нея щампа
 • Цветни диаманти - има два вида: с квадратна или с кръгла основа. Ако сега започвате - препоръчваме кръглите. 
 • Комплект инструменти за апликиране (писалка и/или пенсети)
 • Ваничка и лепило

 Ако искате да научите още повече, прочетете статията - Как се прави диамантен гоблен ?

Съвети и трикове

 • Прегледайте внимателно таблицата и легендата, преди да започнете - двете трябва да съвпадат. Пакетите с диаманти са обозначени с името или номера на цвета, но може да сложите върху пакетчето с диаманти и етикет със символа, използван за този цвят. Това ще ви помогне бързо да хамиирате правилния цвят, докато работите.

 • Щампата трябва да бъде покрита със защитно фолио. Когато отлепите това фолио, графичната област ще бъде лепкава. Препоръчително е да не отлепяте цялото фолио наведнъж. Вместо това, постепенно отлепяйте (на участъци), докато работите. Когато си почивате, покрийте отново работата си със защитното фолио, за да предотвратите събирането на прах или изсушаването и загубата на лепкавост.

 • Най-лесно е да започнете отгоре картината и да работите надолу.
 • Във вашият комплект има малка тава,в която държите диамантите, докато работите. Това работи чудесно, защото работите  цвят по цвят. Ако предпочитате да лепите по ред, сменяйки цветовете, докато работите по щампата, използвайте кутийки за да запазите цветовете разделени, докато работите. Уверете се, че маркирате всяка кутийка с цвета, който съдържа. 
 • Когато поставяте диамантите в тавичката, разтръскайте ги за да може диамантите да се подредят с плоската страна надолу. Диамантите трябва да са в това положение, за да можете да използвате апликатора (писалката).
 • За да предпазите инструментите си от изсъхване, увийте апликатора с пластмаса и сигурно затворете вафлиращата вана между употребите.

 

Да започнем да лепим

 1. Потопете върха на писалката в лепилото. Това ще ви даде възможност да пренесете диамантите от купичката до щампата.Стъпка 1 за редене на диамантен гоблен

 2. Погледнете канавата и определете кой цвят да използвате. Натиснете върха на писалката към заоблената страна на диаманта.Стъпка 2 - вземане на диаманта (мънистото) с писалката
 3. Издърпайте защитното фолио, за да откриете областта, върху която работите, и внимателно натиснете диаманта върху символа.Стъпка 3 - поставяне на диаманта на мястото му върху канавата.
 4. Повторете стъпки 1–3, докато завършите дизайна.
 5. След като поставите последния диамант, поставете защитния филм върху горната част на дизайна. С помощта на точилка и с лек натиск минете отгоре, за да закрепите диамантите трайно върху лепкавата повърхност.

Инструкции за грижа

Ако щампата ви се замърси по време на работа, можете да я почистите, като внимателно я избършете със студена и влажна кърпа. 

Сега, когато вече сте наясно със това страхотно хоби, ето и няколко категорий диамантени гоблени от които да изберете бъдещия си проект. Тук са селектирани само избрани модели, показващи целия чар на това невероятно, увлекателно забавление :

Приятно редене и много красиви проекти !

Полезни публикации